Kastelen – ’t Hoge Werfje

’t Hoge Werfje

De braak liggende grond vóór aanvang nieuwbouw gezien vanuit Bachstraat/Marquettelaan.Een van de meest mysterieuze ‘kastelen’ van Heemskerk

Vanuit geschiedschrijving over Heemskerk is het vermoeden dat rond de tiende eeuw er al een kasteel stond op het Hoge Werfje. Het zou gestaan hebben op de hoek Ingen Houszstraat en Bachstraat.

Er is een kort archeologisch onderzoek geweest, waarbij veel sporen zijn gevonden, zoals kloostermoppen, leistenen voor dakbedekking en aardewerkscherven uit de 12e en 13e eeuw. Maar door de nieuwbouw rond 1960 is de ‘heuvel’ afgegraven en zijn de sporen vernield.

Er gaan ideeën dat het gesticht is door de familie “van Haerlem”, die later in 1248 het kasteel Oud-Haerlem heeft laten bouwen. Zij hadden in die tijd al veel bezittingen in Heemskerk. Het zou dus zo het oudste kasteel van Heemskerk kunnen zijn! De veldnaam Hoge Werfje, of Hoge Werfie, duidt op een hoger gelegen perceel. Hetgeen van oudsher een aantrekkelijke plek is om te wonen of te werken, want het ligt hoog en droog.
Onderzoeker Jean Roefstra (archeoloog, Specialist Archeologisch depot provincie Noord-Holland) verteld :”Het heeft er alle schijn van dat hier in de Middeleeuwen iets bijzonders aan de hand was”. Hij doelt op een versterkt huis of kasteel. Hij verteld dat dit de ruimte zou kunnen vullen tussen de kastelen Marquette en Poelenburg, normaal zit er namelijk maximaal 500 meter tussen twee kastelen.

In het boek van Jan Butter, de kastelen linie Beverwijk Heemskerk wordt het hoge werfje uitgebreid besproken
Bron; de Kastelenlinie Beverwijk Heemskerk van Jan Butter(2023). ISBN: 978-90-823527-9-5.

 

 

-- tegels van homepage invoegen --

Stuur bericht naar Historische Kring Heemskerk

Vul onderstaand formulier in om via deze site een bericht te sturen naar de HKH.