Rietwijk of Reewijk


Van de kastelen en buitenplaatsen die Heemskerk in het verleden rijk was, is Rietwijk waarschijnlijk de meest onbekende. Restanten ervan zijn niet te zien, een wijk of school is er niet naar vernoemd, en archeologisch onderzoek is er nooit naar gedaan. Wel zijn er enkele voorwerpen gevonden in de buurt van de plaats waar het kasteel gestaan moet hebben. Rietwijk lag ongeveer tussen de huidige Willem van Velsenstraat en Simon van Haerlemstraat. De oprijlaan liep naar de Gerrit van Assendelftstraat, in het verlengde van de oude Jan van Kuikweg. De nieuwe Jan van Kuikweg volgt dus de oude oprijlaan en gaat ‘dwars door het kasteel heen’.
Het verleden van kasteel Rietwijk zit vol vraagtekens. Het ontstaan is volstrekt onbekend. Waarschijnlijk is het gebouw uit de 13e eeuw, zoals zoveel andere kastelen in Heemskerk. Het duurt tot 1375 voor het kasteel in een akte wordt genoemd. De eigenaar Jan van Pruijsen, een bastaardzoon van Gerrit van Heemskerk (Marquette), draagt dan het kasteel op aan de Graaf Arent van Egmond om het vervolgens in leen terug te krijgen.
Het is waarschijnlijk dat het kasteel verwoest werd in de periode 1572-1576 toen Spaanse soldaten en Geuzenbenden door Kennemerland trokken en overal grote vernielingen aanrichtten. Op een tekening van Rietwijk uit omstreeks 1640 door Roeland Roghman zien we een schamele ruïne: iets dat lijkt op de resten van een toren en verder wat muurwerk.
Het bezit van kasteel Rietwijk leverde prestige op want de eigenaar mocht zich “Heer van Rietwijk” noemen. In 1710 kocht Jean Deutz, eigenaar van Assumburg, het terrein aan. Hij liet een toegang maken aan de Tolweg, recht tegenover de oprijlaan van Assumburg. Verder liet hij op het terrein een hertenkamp aanleggen. De toegang tot de hertenkamp werd versierd met twee marmeren siervazen op sokkels. Dit zijn dezelfde vazen die tegenwoordig bij het begin van de oprijlaan van kasteel Marquette staan.
Bij de aanleg van de wijk Assumburg in het begin van de jaren zestig in de vorige eeuw, werd niet de moeite genomen het vroegere kasteelterrein te onderzoeken. Vondsten die wel werden gedaan bij het graven van een rioleringssleuf langs de (nieuwe) Jan van Kuikweg dateren uit de periode dat het kasteel al vervallen was tot ruïne.
Bronnen:
Vondsten bij kasteel Rietwijk, Heemskring 32
De kastelenlinie Beverwijk Heemskerk door Jan Butter.