Kastelen – Assumburg

Assumburg

Gravure H. de Leth 1729 voorzijde
Gravure H. de Leth 1728 achterzijde met waterpartijen en plantsoenen

 

 

 

 

 

 

 

 

Slot Assumburg dateert  waarschijnlijk uit de 13e eeuw, maar werd in 1546 verbouwd. Het kasteel is genoemd naar het buurtschap Assum dat ligt tussen Heemskerk en Uitgeest. Bij de verbouwing is gebruikgemaakt van de overblijfselen van kasteel Oud Haerlem dat enkele honderden meters zuidelijker had gelegen en in de 14e eeuw was verwoest. De kracht die Slot Assumburg uitstraalt, is meer schijn dan werkelijkheid. Het is in feite een imitatie van een middeleeuws kasteel. De dunne muren zouden een beleg niet kunnen doorstaan. Een dergelijk kasteel wordt doorgaans coulissekasteel genoemd.

Gravure A. Rademaker 1611

 

Het slot stond in de 13e en 14e eeuw bekend als huis van Velsen, bewoond door de familie van Velsen. Andere bekende families die het slot hebben bewoond zijn Van Assendelfts, de Van Polanen en de Van Renesse.

Na diverse eigenaren heeft mr. Jean Deutz in 1694 het kasteel gekocht en liet Assumburg aanzienlijk verfraaien naar de smaak van die tijd met een prachtig park met waterpartijen en plantsoenen.

De laatste Deutz was jhr. mr. Jacob Maarten Deutz van Assendelft die op het kasteel woonde en er in 1858 ook stierf. Toen zijn vrouw Josina Johanna Willink in 1867 in Amsterdam stierf, was dat tevens het einde van Assumburg als aanzienlijk buitenverblijf. Hun dochter Agneta Margaretha Catharina Deutz van Assendelft was getrouwd met Jacob Rendorp (vijfde generatie Rendorp op Marquette) en via deze Agneta kwam ook het kasteel Assumburg dus in bezit van de familie Rendorp. Zij woonden op Marquette en hadden een castelijn(beheerder) ingehuurd om kasteel Assumburg te bewaken. Het functioneerde in 1881als hospitaal tijdens een cholera-epidemie en later nog als school.

In 1906 liet jhr. mr. Hugo Gevers van Marquette de betimmering van de grote zaal in Assumburg naar kasteel Marquette overbrengen. Ook de marmeren schoorstenen en vier deuren met hun omlijsting werden daarheen gebracht. Nadat het slot niet meer bewoond werd raakte de omgeving ook de oude glorie kwijt. Het park rond het slot verdween. Sedert 1911 is het in eigendom van het rijk, het werd voor één gulden overgedaan aan de staat, dit met de verplichting het slot te restaureren. In 1933 kreeg de Assumburg haar bestemming als jeugdherberg. Tegenwoordig is er een hostel van Stayokay in de Assumburg gevestigd.
Op 15 juli 1933 vonden de eerste gasten er onderdak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er Duitsers in het kasteel gelegerd geweest. Na de bevrijding diende het als huis van bewaring voor een dertigtal politieke gevangenen.

 

De Oranjerie

 

 

 

 

 

 

 

Het slot zelf is alleen aan de buitenzijde zichtbaar. Zelfs tijdens Open Monumentendagen is slechts een zeer beperkt deel van het slot toegankelijk. Naast het slot bevindt zich het landschapspark Assumburg. In 2009 werd begonnen om de 18e eeuwse baroktuin in Frans-Classicistische stijlweer in originele staat te brengen.

 

Een blik op de nieuwe kasteeltuin

 

Onder bezielende leiding van voormalig hoofd groenvoorziening van de Gemeente Heemskerk Nico Brantjes werd een plan gemaakt en de uitvoering gestart.  De nieuwe kasteeltuin werd geopend in 2011.
Voor een rondleiding in kasteel Assumburg kunt u contact op te nemen met de Hr. P.W. van Zwieten, tel. 0251-235827 pwvanzwieten@ziggo.nl De tuin is gratis te bezoeken. Rondleidingen op afspraak voor groepen zijn het hele jaar mogelijk op afspraak per e-mail naar: info@kasteeltuinassumburg.nl

Meer lezen? :

Assumburg, deel 1 in serie Kastelen in Beverwijk en Heemskerk, uitgave van Stichting Historische Archeologie, 2011
Mr. J.W. Groesbeek, Middeleeuwse kastelen van Noord-Holland, 1981

 

-- tegels van homepage invoegen --

Stuur bericht naar Historische Kring Heemskerk

Vul onderstaand formulier in om via deze site een bericht te sturen naar de HKH.