Poelenburg


In het grafelijk leenregister komt de naam ‘Poelenburg’ pas in het jaar 1380 voor. Er is dan sprake van ene Jacob Gerritsz. van Poelenburg, de bewoner.
Het huis ging meerdere malen in andere handen over en kwam onder andere in bezit van de Van Egmonds. In 1621 werd het huis Poelenburg in zijn geheel afgebroken door de nieuwe eigenaar Peter von Sedlnitzky. Hij had meegevochten in de slag bij Nieuwpoort (1600). Hij liet een nieuw huis bouwen met de voordeur in het midden en een opmerkelijk hoog dak (dit vertoont gelijkenis met Huize Akerendam te Beverwijk).
Het huis werd omschreven als ‘het huis Poelenburch met deszelfs koetshuijs, stallingen, twee bouhuizen, boomgaarden, lanen, houtgewassen en landerijen rondom hetzelve gelegen, groot 18 morgen (1 morgen = ca. 1 hectare) en 16,5 roeden (1 roede = ca. 14 m2).’ gelegen ten oosten van de huidige Gerrit van Assendelftstraat. Aan de noordkant werd het landgoed begrensd door de Maerelaan en ten oosten door de Hecksloot (Neksloot). Erbij behoorden ook ‘het Maerehuis’ en de ‘Vogelkooi’ en nog een tiental percelen land.
Na de koop werd het huis afgebroken en de grond werd verkocht. In 1730 spreekt men dan ook van land ‘daer Poelenbuch gestaen heeft’ en van ‘de gewese laen van Poelenburch’. De grond werd verkaveld en in kleine percelen verkocht. Het huis Poelenburg verdween en de naam leeft alleen nog voort in de naam van de wijk die op dezelfde plek werd gebouwd. Ook hier werd, evenals bij andere kastelen in Heemskerk, vóór de nieuwbouw helaas geen archeologisch onderzoek verricht.
Meer weten:
Middeleeuwse kastelen van Noord-Holland door Mr. J.W. Groesbeek
De kastelenlinie Beverwijk Heemskerk door Jan Butter
.